Jak duży powinien być deficyt kaloryczny ?

Deficyt - a co to takiego ?

Chudniemy od deficytu kalorycznego. W skrócie – trzeba dostarczać do organizmu mniej kalorii niż organizm wydatkuje. W teorii można zjeść 3 pączki w ciągu dnia i jeśli zmieszczą się te kalorie w założonej kaloryczności to można schudnąć. W praktyce nie jest tak kolorowo – odsyłam do mojego posta „Czy kaloria kalorii jest równa?”.

Ale wróćmy do meritum - deficyt zależy od:

1. Celów – inny deficyt będzie jeśli chcemy schudnąć 3 kilo w miesiąc, inny jeśli
potrzebujemy „zbić” 10kg w 3 miesiące. Dla mnie zdrowy deficyt kaloryczny wynosi ok. 200-400 kalorii dziennie.
 
2. Czynników organizmu: płci i wieku, masy ciała i jego składu (im więcej tkanki tłuszczowej tym deficyt może być większy).
 
3. Aktywności fizycznej – im większa aktywność tym organizm potrzebuje więcej kalorii i jednocześnie jeśli aktywność jest wysoka to można zjeść więcej kalorii – deficyt będzie uzyskany wysiłkiem fizycznym.
 
4. Zaburzeń i chorób w organizmie – bywają takie przypadki, że deficyt rzędu tylko 100 kalorii daje efekty, bo choroba nie pozwala na więcej a istnieją zaburzenia, że deficyt rzędu nawet  600 kalorii będzie najbardziej skuteczny.
 
5. Stylu życia, rodzaju pracy – zarówno wysiłek umysłowy jak i fizyczny oraz długość pracy (zmiany i sama ilość godzin) musi być brana pod uwagę.
 
6. Wcześniejszego/aktualnego żywienia – nie można od razu gwałtownie odjąć lub dodać kalorii – często skutkuje to brakiem redukcji, a zdarzyć się może, że nawet przytyciem. Przykładowo jeśli osoba X jadła wcześniej  kilka miesięcy 1000 kalorii (oczywiście to zbyt mało) to nie można od razu zwiększyć je do 1600 kalorii – będzie skutkować to przytyciem, bo organizm zbyt długo był na tak mocnym niedoborze energii.
 
Dlatego warto – aby plan żywieniowy był skuteczny – wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki oraz dobrać kalorie indywidualnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *