Kaloria – informacje w pigułce

Czy kaloria kalorii jest równa ?

Oto jest pytanie.
 
Odpowiedź to: OCZYWIŚCIE, ŻE NIE (a przynajmniej nie jest to takie oczywiste).
 
Zacznijmy od początku – kaloria to jednostka fizyczna i określa ilość ciepła potrzebną do podgrzania, pod ciśnieniem jednej atmosfery, jednego g czystej chemicznie wody o 1 °C od temperatury 14,5 °C do 15,5 °C. Ciężko to sobie wyobrazić w odniesieniu do pożywienia, dlatego lepiej używać pojęcie „wartość energetyczna”, która określa ilość energii w pożywieniu jaką organizm może przyswoić podczas procesu trawienia. I wartość odżywczą wyraża się właśnie w kaloriach. 

Ile składników odżywczych dostarczają nam kalorie?

Idziemy dalej – poszczególne składniki pożywienia dostarczają nam zawsze takie same ilości kalorii (tłuszcz – ok. 9kcal/g, białko i węglowodany ok. 4kcal/g, alkohol ok. 7 kcal/g, błonnik ok. 2 kcal/g).
Czyli czysto teoretycznie – mając zapotrzebowanie kaloryczne 1700 kcal już z deficytem i jedząc te kalorie w 3 pączkach i 3 kawałkach pizzy to można schudnąć.
Natomiast w praktyce nie jest już tak kolorowo. 
 

"Jakość" kalorii

Podstawowym i najważniejszym aspektem kalorii jest jakość oraz źródło jej pochodzenia. Nie tylko kalorie są istotne, ale również „ładunek” jaki ze sobą niosą. Chodzi o wartości odżywcze, makro i mikroskładniki, które sprawiają, że dany produkt jest pełno lub niepełnowartościowy.

Czyli spożywając kalorie tzw „puste”, ale będąc na deficycie można schudnąć. Pytanie czy warto, bo pod uwagę tutaj należy brać również uczucie sytości, samopoczucie po takich posiłkach i właśnie dostarczenie minerałów, witamin itd.

Kaloria - o zgrozo...

Kalorii nie należy się bać. Powszechnie panuje przeświadczenie  „im mniej zjem kalorii tym więcej schudnę”. Nie do końca tak jest. Należy brać pod uwagę wiele czynników zewnętrznych oraz właśnie wartość energetyczną posiłku?składnika pokarmowego w kontekście redukcji.
Przykładowo tyle samo kalorii ma pączek (ok 500kcal) co posiłek złozony z 150g piersi z kurczaka z 60g ryżu, warzywami (marchew, papryka, pomidor – 300g) i łyżka oliwy. 
Kalorie te same, a gęstość odżywcza, smakowitość i sytość po posiłku znacząco różna.
 
Teraz już widzisz różnicę?
Mam nadzieję, że tak 😁.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *