
Dlaczego cukier szkodzi?
Od kilkunastu lat dużo się mówi o tym, że cukier szkodzi.
Wiadomo – bo próchnica, otyłość, bo tuczy itd. To takie banały, o których wie każde dziecko.
Ale tak właściwie, to dlaczego ten cukier jest taki szkodliwy?
Łapcie trochę wiedzy ode mnie.
Na początku nadmienię, że cukier jest wszędzie. To znaczy – w zdecydowanej większości produktów spożywczych. Oczywiście, im bardziej produkt przetworzony, tym większe prawdopodobieństwo, że cukier się tam znajdzie.
Najczęściej pełni on rolę poprawiacza smaku, ale jego zadanie to także:
– poprawa konsystencji – cukry mają wpływ na konsystencję środków spożywczych, np. nadają chrupkość kruchym ciasteczkom
– poprawa barwy – dzięki reakcji Maillarda cukry nadają złocistą barwę wyrobom cukierniczym
– poprawa okresu trwałości – cukry wydłużają okres trwałości środków spożywczych poprzez obniżanie aktywności wody i dzięki temu mikroorganizmy nie mogą się namnażać w produkcie.
Czy cukier jest zły?
Uważam, że w dzisiejszym świecie nie da się nie jeść i unikać cukru. To znaczy, nawet gotując samodzielnie i pilnując jakości produktów, zawsze gdzieś ten cukier się znajdzie.
Czy to jest złe? To zależy od całokształtu.
Jeśli dieta jest bogata w antyoksydanty, dobre tłuszcze, odpowiednią podaż białka, witamin itd, to mała ilość cukru nie zaważy na zdrowiu.
Natomiast jeśli dieta jest bogata w słodycze, tłuszcze trans, mało jest w niej warzyw i owoców, to już nawet ta mała ilość będzie miała zły wpływ na zdrowie organizmu.
Przejdźmy więc do meritum:
DLACZEGO jest on tak szkodliwy?
Po pierwsze: cukier znacząco wpływa na działanie naszych hormonów. Prowokuje on trzustkę do nadmiernego wydzielania insuliny. Im wyższe stężenie cukru we krwi, tym większe wydzielanie
insuliny. A to prostą drogą prowadzi do insulinooporności, czyli obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego głównie za regulację poziomu cukru we krwi, ale także za gospodarkę tłuszczową. Od IO do cukrzycy typu II niedaleko. Do tego stłuszczenie wątroby, miażdżyca, nadciśnienie. Mało? Czytaj dalej… Nadmiar cukru we krwi wpływa na hormon sytości (leptynę) i hormon głodu (grelinę). Gdy oba te hormony nie są w równowadze, odczuwamy coraz większy apetyt na produkty słodkie. Dochodzi do błędnego koła – im więcej cukru zjadamy, tym większą mamy na niego ochotę.
Po drugie: cukier ma działanie destrukcyjne dla naszego układu pokarmowego. Powoduje on nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, która podrażnia śluzówkę żołądka, co może doprowadzić do wrzodów. Niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego- przerostu grzybów z rodzaju Candida. A jak wiadomo już powszechnie – jelita to drugi mózg. Jeśli w jelitach jest bałagan to cały organizm choruje.
Po trzecie: cukier wpływa rujnująco na skórę i włosy, a mało się o tym mówi. Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi sprzyja glikacji białek i końcowo powstają cząsteczki AGE. Uszkadzają one kolagen i elastynę, przez co skóra ulega rozciągnięciu, wiotczeje i traci grubość. Zbyt wysoka podaż cukru idzie w parze z trądzikiem – ma to związek ze skokami cukru we krwi i towarzyszącym im wydzielaniem insuliny, co zaburza prawidłowe przekształcanie hormonów, podnosząc ilość androgenów i tym samym zwiększając wydzielanie sebum i wywołując środowisko sprzyjające
powstawaniu pryszczy. Spożywanie dużej ilości cukru powoduje zaburzenia gospodarki hormonalnej, tak jak pisałam wcześniej. Często z tej przyczyny zmienia się skład sebum i wzrasta jego wydzielanie. Mieszki włosowe stają się osłabione. To prowadzić może tylko do jednego: przetłuszczone, łamliwe i skłonne do wypadania włosy.
Co jeszcze?
- może zwiększać ryzyko depresji – jemy cukry, bo jest nam źle i jest nam źle, bo jemy cukry
- jest powiązana z przewlekłym stanem zapalnym o niskim nasileniu
- wpływa negatywnie na wynik kwasu moczowego
- jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia
- działa negatywnie na produkcję hormonów tarczycy i ich konwersję
We wpisie wymieniłam tylko jedne z ważniejszych, według mnie punktów o szkodliwości cukru.
Następstw jego spożywania jest bardzo dużo i jeśli chciałbym je omawiać, potrzebowałabym ze sto postów, a nie tylko tego jednego :).