
Jelita - drugi mózg...
Jelita to obok mózgu – najważniejszy narząd w organizmie. Nie jest to nowość – w ostatnich latach dużo mówi się o dbaniu o mikrobiom (jelita). Ale właściwie dlaczego? I nie chodzi tu tylko o trawienie pokarmu.
Łapcie trochę wiedzy.
Wsparcie układu immunologicznego.
Flora bakteryjna bierze udział w dojrzewaniu komórek odpornościowych. Nie na darmo mówi się”odporność bierze się z jelit” i jest to prawda nad prawdami. Dobrostan jelit gwarantuje nam, że odporność organizmu będzie wysoka. Bez tego suplementacja witaminami/preparatami „na odporność” mało co da. Dlatego też osoby cierpiące na SIBO/IMO, pasożyty czy zaburzenia pracy jelit częściej mają problemy ze zdrowiem – przeziębienia czy zakażenia wirusami są u nich częściej spotykane.
Równowaga psychiczna.
Stan jelit wpływa na mózg a praca mózgu (głowy) wpływa na jelita. Korelacja stanu jelit przy dysbiozach, przerostach, pasożytach z mgłą mózgową, zapominaniem, czy nawet depresją jest potwierdzona mnóstwem badań. W skrócie: mając problemy z emocjami czy pracą mózgu warto przyjrzeć się funkcjonowaniem mikrobiomu.
Synteza i wchłanianie witamin/wartości odżywczych.
Zawsze powtarzam, że żeby organizm był odżywiony to nie tylko dostarczanie – „spożywanie” pełnowartościowych produktów, ale też wchłanianie tych substancji. A za wchłanianie i syntezę odpowiadają w dużej mierze jelita (oczywiście żołądek, wątroba i trzustka także). Bogaty i różnorodny mikrobiom to pewność, że witaminy i minerały pochodzące z pokarmu zostaną dostarczone i przetworzone w organizmie.
Redukcja.
Tak, stan jelit wpływa na odchudzanie. Zapewne znacie osoby, które mimo stosowania diet/nawyków żywieniowych itd nie redukują masy ciała. Może to być spowodowane właśnie „bałaganem” w jelitach. Może się to odbywać na kilku płaszczyznach:
- pozyskiwania energii z niestrawnych węglowodanów (np. skrobia oporna) w celu produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (które są dodatkowym źródłem energii dla organizmu).
- oddziaływaniem hormonów odpowiadających za regulację uczucia głodu i sytości.
- modyfikacjami genetycznymi tworzonymi przez metabolity mikrobioty jelitowej
- powodowaniem procesów zapalnych o niskim stopniu nasilenia, spowodowanych przez bakteryjną translokację lipopolisacharydu (nazywanego inaczej endotoksyną lub w skrócie LPS) na wskutek wzrostu przepuszczalności bariery jelitowej.