Berberyna
Berberyna jest alkaloidem – organicznym związkiem chemicznym, pozyskiwanym z rośliny Berberys.
Ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Berberyna zwiększa wytwarzanie SCFA w jelitach, dzięki czemu chroni błonę śluzową przed uszkodzeniami wywołanymi przez patogeny oraz łagodzi stany zapalne w jelitach.
Znana jest przede wszystkim dzięki skutecznemu wspomaganiu redukcji przy insulinooporności. Dzięki zwiększaniu aktywności białka adinopektyny, wydzielonego w tkance tłuszczowej efektywnie reguluje wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Dodatkowo zwiększona aktywność białka SIRT-1, który hamuje apetyt.
Działa obniżająco także na cholesterol LDL.
Ostropest plamisty
Choć nie ma naukowych dowodów co by ostropest zamierzenie wpływał na redukcję, przy redukcji dobrze się sprawdza działając na kilka ważnych aspektów w organizmie. Ostropest to roślina pozyskiwana na całym świecie, także w Polsce. Używa się głównie nasion ostropestu lub produkuje się z nich ekstrakty.
Ma działanie regeneracyjne w stosunk udo wątroby, wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Pomaga obniżyć glukozę na czczo. Wspomaga trawienie i perystaltykę jelit, przez co wzdęcia często zanikają.
Babka płesznik
To całoroczna roślina, w której wykorzystuje się jej ziarna. W maleńkich ziarenkach znajduje się bogactwo białek, polisacharydów, polifenoli i tłuszczy. Lecz najważniejsza jej właściwość to ogromna zawartość błonnika pokarmowego – na 100g produkty to aż 70g błonnika. Ma działanie wspomagające przy chorobach skóry – AZS czy łuszczycy. Obniża cholesterol, wpływa na gorsze wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit, poprzez wchłanianie wody i dzięki temu zapobiega zaparciom. Po jej spożyciu odczuwalna jest duża sytość, hamuje więc łaknienie.